Drobečková navigace

Úvod > Mateřská škola Ublo > Aktuality MŠ > Realizace přírodní zahrady

Realizace přírodní zahrady



1.etapa
   V roce 2019 proběhla 1.část rekonstrukce školní zahrady, která se proměnila na zahradu přírodní. Rekonstrukci zahájilo několik ochotných tatínků odstraněním starých průlezek a obec Ublo vybudováním bezpečných obrubníků kolem asfaltové plochy. Díky dotaci Státního fondu životního prostředí s nemalým přispěním obce Ublo mohou děti procvičovat svou obratnost na zážitkové stezce s opičí dráhou a tunelem. Úpravami prošel veškerý terén a na celé ploše zahrady je nasetý nový trávník. Přibyly vyvýšené záhony, kompostér, ohniště, hmyzí domek, úkryt pro ježka a pískoviště má nový lem. Ze šlapákového chodníku a sedacích hranolů mohou děti pozorovat rostliny i hmyz v nově naseté květnaté louce, desítky keřů i čtyři nové stromy, jejichž nasazením spolu s rodiči jsme první etapu rekonstrukce zahrady ukončili.


2.etapa 
   V létě 2021 pokračovala rekonstrukce školní zahrady 2. etapou. Plocha kamenné dlažby, připravená v první etapě, byla doplněna o výukový přístřešek s lavicemi a stoly. Zážitkovou stezku obohatil vodní prvek a interaktivní didaktické panely - Dendrofon, Skládačka, Potravní labyrint a Kuličkolam. Přibyla také vrbová chýše, kreslící tabule a pískoviště bylo doplněno zastíněním. U vstupu na školní zahradu vítá návštěvníky vedle informačního panelu také nový strom. Kompletní výměnou prošly dřevěné výplně oplocení na dvou stranách zahrady. Součástí realizace 2.etapy je zahradní nářadí a náčiní pro děti i pedagogy, sudy a soustava hadic na zalévání, literatura a pomůcky pro výuku na zahradě, mezi něž patří například také sušička ovoce, dalekohledy a zvětšovací kelímky, podsedáky nebo třeba pítko a budky pro ptáky. 

Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí.

                                    www.mzp.cz  / www.sfzp.cz      

 www.mzp.cz

www.sfzp.cz

MZP_logo_RGB_v2.gifSFZP_H_CMYK.jpg

Zahrada je v provozních hodinách školy určena výhradně dětem MŠ. V odpoledních hodinách, o víkendech a prázdninách ji mohou navštěvovat také maminky s dětmi.